Mijn-eigen-website.nl

Een horizontale of verticale menubalk – wat is de beste keuze?

Elk type menubalk heeft zijn eigen voor- en nadelen. Denk vooral aan je bezoekers voordat je een keuze maakt.

De meeste websites hebben ofwel een horizontale ofwel een verticale menubalk. Vroeger zag je heel veel verticale menubalken, maar de laatste tijd zijn horizontale menubalken duidelijk in opmars. Wat is nu het beste en waar moet je voor kiezen?

Het antwoord op die vraag is niet direct te geven. Het beste is altijd je bezoekers als uitgangspunt te nemen en goed te bedenken op welke manier je het ze zo gemakkelijk mogelijk maakt om datgene op je site te vinden waarnaar ze op zoek zijn. Het eerste wat je daarom moet doen, is een structuur opzetten voor je site. Heeft je site heel veel pagina’s, dan verdeel je die waarschijnlijk het beste in een aantal categorieën.

Heb je maar weinig pagina’s – niet meer dan zo’n vijf à zes – dan hoef je deze natuurlijk niet onder te brengen in categorieën, maar kun je ze gewoon naast of onder elkaar presenteren. In dat geval zou ik kiezen voor een horizontale menubalk. Het voordeel daarvan is dat deze weinig ruimte op je scherm inneemt, ruimte die zo beschikbaar blijft voor dat waar het eigenlijk om gaat: de eigenlijke content.

Maar voorzie je dat je site al snel zal gaan groeien, en dat je binnen afzienbare tijd nieuwe links aan je menubalk zult moeten toevoegen, dan kun je misschien beter direct voor een verticale menubalk kiezen. (Voorzie je uitbreidingen op subniveau, dus eigenlijk subpagina’s van al bestaande pagina’s, dan kun je gerust bij je horizontale menubalk blijven, en een drop-downmenu toevoegen waar dat nodig is.)

Een verticale menubalk heeft als voordeel dat je die kunt uitbreiden zoveel als je wilt. Het is niet moeilijk om twee menuknoppen toe te voegen aan het bestaande rijtje (wil je aan een horizontale menubalk twee items toevoegen aan de zes die er al staan, dan wordt dat vaak passen en meten!). Ook hoef je bij een verticale menubalk niet speciaal te letten op de tekstlengte: de linkteksten uit je menubalk kunnen zelfs over twee regels verdeeld worden mocht dat nodig zijn. Maar heb je een horizontale menubalk, dan kan het heel lastig zijn om met een paar goedgekozen woorden van ongeveer dezelfde lengte duidelijk te maken naar welke pagina’s deze verwijzen.

Een ander voordeel van een verticale menubalk kan zijn dat je onder de categorie-aanduidingen gelijk je subpagina’s kunt neerzeten. Je bezoekers hoeven dan niet te raden onder welke categorie je een bepaald item hebt neergezet – ze zien de link naar de pagina gewoon staan. Dit geldt natuurlijk niet voor alle verticale menubalken – het kan zijn dat je zoveel subpagina’s hebt, dat je toch gebruik moet maken van een drop-downmenu (of eigenlijk heet dat in zo’n geval een fly-outmenu) om al je links te kunnen tonen.

Maar er is zeker een nadeel aan het gebruik van een verticale menubalk: deze is absoluut niet geschikt voor mobiel browsen. Dus – mocht je kiezen voor een verticale balk – zorg dan in ieder geval voor een aangepaste mobiele versie van je site, of maak gebruik van een responsive design dat de verticale menubalk laat verdwijnen zodra de schermbreedte te smal wordt.

Waar je ook voor kiest, denk na over een zo duidelijk mogelijke ‘indeling’ van de inhoud van je site en zorg voor knoppen en linkteksten die de achterliggende inhoud zo goed mogelijk beschrijven. Kortom: maak het je bezoekers op elk vlak zo gemakkelijk mogelijk!

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid