Mijn-eigen-website.nl

Html-pagina of php-pagina?

Waarom je je website-pagina's beter de extensie .php dan .html kunt geven.

Vroeger waren alle web-pagina’s html-pagina’s – maar tegenwoordig zie je heel veel php-pagina’s. Ook van mijn templates is de extensie .php en geen .html (meer). Waarom?

Om dat uit te leggen, moet ik eerst even vertellen wat php precies is. Php is een programmeertaal, die je kunt inzetten voor diverse handige toepassingen op je site. Een stukje php-code kan gewoon worden opgenomen binnen html-pagina’s en herken je doordat het begint met <?php (of simpel <?) en eindigt met ?> Een paar voorbeelden:

Het kan dus heel handig zijn om zo af en toe stukjes php-code in je pagina’s te zetten. Maar om die code te kunnen interpreteren, heeft je browser een php-processor nodig die op de server van je webhosting provider staat. Dus dat is de reden dat je een php-bestand vrijwel alleen goed kunt bekijken als hij online staat en je hem daarna oproept in je browser.

Die php-processor moet bovendien weten dat hij in actie moet komen, en dat gebeurt door je pagina’s de extensie .php te geven in plaats van .html. [In sommige gevallen is dit niet nodig en wordt je php-code geïnterpreteerd ook al hebben je pagina’s de extensie .html. Dat is bijvoorbeeld het geval op de server waarop mijn eigen website draait – bij Alphamegahosting.com. Ik heb geen idee wat precies hun instellingen zijn zodat dit werkt, ik weet alleen dat je bij de meeste hosting providers je pagina’s de extensie .php moet meegeven wil je de php-processor tot actie aanzetten.]

Dit is dus de reden dat ik tegenwoordig aanraad je pagina’s de extensie .php te geven in plaats van .html. Hoe je dat doet? Heel simpel: je hoeft niets anders te doen dan de extensie .html te veranderen in .php. Dat kun je doen door in Windows Verkenner (of de Mac Finder) je bestand te selecteren (zodat het blauw wordt) – en er dan nog een keer op te klikken – daarna kun je de extensie veranderen. Zie je de extensie niet staan? Ga dan (in Windows Verkenner) naar Start – Configuratiescherm – Mapopties – tabblad Weergave – en haal het vinkje weg voor de optie ‘Extensie voor bekende bestandstypen verbergen’. Heb je dat gedaan en bekijk je de map weer in Windows Verkenner, dan zie je wél de extensie staan.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid