Mijn-eigen-website.nl

Waarom ik geen links-pagina heb

Een links-pagina is alleen waardevol als je bezoekers er echt wat aan hebben.

Om kort te zijn: meestal zie ik de toegevoegde waarde van een links-pagina niet in, zeker niet als het een pagina is met tientallen links erop. En als die links ook nog eens in een lange, ongestructureerde lijst staan, elk met een reclame-achtige tekst erbij, dan hoeft het al helemaal niet wat mij betreft.

Als ik denk dat mijn bezoekers gebaat zijn met een verwijzing naar een bepaalde website, dan verwijs ik er liever naar vanaf een plek waarop ik iets bespreek waarmee die website verband houdt. Ik probeer dan in de linktekst of in de zinnen eromheen tegelijk zo duidelijk mogelijk te beschrijven waar deze link heen leidt, zodat mijn bezoekers zelf kunnen beslissen of ze de link willen volgen of niet.

de waarde van een simpele linkruil is twijfelachtigEen andere reden is dat een links-pagina tot verzoeken leidt van andere webmasters die graag een link van die pagina willen hebben omdat dat goed zou zijn voor hun Google-positie. Je trekt zulke verzoeken natuurlijk helemaal aan als je website goed scoort op bepaalde populaire keywords. In ruil voor een link krijg je een link terug van hun eigen links-pagina, of van een links-pagina van een andere website die ze in bezit hebben.

Het effect van zo'n linkruil is hoe langer hoe minder, omdat Google hoe langer hoe slimmer wordt in het ontdekken van de werkelijke waarde en bedoeling van een linkverwijzing. Het antwoorden op zulke verzoeken alleen al vind ik dan ook eigenlijk zonde van de tijd. De enige manier waarop een webmaster me kan proberen over te halen een link naar zijn site op te nemen, is me ervan te overtuigen dat mijn bezoekers gebaat zullen zijn met zo’n link. En dat kost wat meer tijd dan een standaardmailtje te sturen met een voorstel tot linkruil.

Het bovenstaande wil trouwens niet zeggen dat ik een helder overzicht van goed gerangschikte links niet kan waarderen. Zelf heb ik ook een website die in feite niet anders is dan een grote link-verzameling (eigen-website-tools.com), waarbij de links verdeeld zijn over een groot aantal pagina’s.

Maar het aantal links op die pagina’s is beperkt, ze zijn stuk voor stuk beoordeeld op hun waarde, en geen ervan is eraan toegevoegd naar aanleiding van een linkruil-afspraak. Er staan alleen links op waarvan ik zelf denk dat de bezoekers er wat aan kunnen hebben (waarbij ik het trouwens ook best eens mis kan hebben :)). En af en toe staan er ook affiliate-links tussen (ik ontvang dus een vergoeding als een van ‘mijn bezoekers’ hier iets koopt) – maar alleen wanneer ik dit bedrijf uit eigen ervaring ken en het ook een goede vriend zou aanraden.

Kortom, een links-pagina is zeker geen must voor je site, sommige sites zijn beter af zonder.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid