Mijn-eigen-website.nl

Maak het jezelf gemakkelijk met php includes

Sla de stukken code die je vaker gebruikt in een apart bestand op, en lees ze in wanneer je ze nodig hebt.

Op deze pagina leg ik je uit hoe je het jezelf nog wat gemakkelijker kunt maken met het bouwen van je website: namelijk door gebruik te maken van zogenaamde php includes.

Elke website heeft gedeeltes die op elke pagina terugkomen. Denk aan de menubalk, en de gedeeltes boven- of onderaan een site bijvoorbeeld. Als je die gedeeltes nu in een apart bestand opslaat, en 'inleest' wanneer je ze nodig hebt, dan hoef je maar op één plek iets aan te passen als je iets in zo'n gedeelte wilt veranderen.

Neem Mijn-eigen-website.nl bijvoorbeeld. Onderaan de site staat een 'voetregel' die op elke pagina van de site terug te vinden is. In die voetregel staat o.a. een copyright-regel, met een paar jaartallen erin, waaronder het huidige jaar. Wil ik nu aan het begin van het nieuwe jaar die copyright-regel veranderen, dan zou ik alle html-pagina's een voor een moeten openen en er het nieuwe jaartal in zetten. Dat is me veel te veel werk!

Wat je in zo'n geval veel beter kunt doen, en wat ik zelf ook gedaan heb, is gebruikmaken van php includes. Het eerste wat ik heb gedaan, is de html-code van mijn voetregel weghalen. Bij mij was dit mijn voetregel-code:

<p>Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden<br>
<a href="http://www.mijn-eigen-website.nl/contact.html">contact</a> –
<a href="http://www.mijn-eigen-website.nl/sitemap.html">sitemap</a> –
<a href="http://www.mijn-eigen-website.nl/privacy.html">privacybeleid</a>
</p>

Op de plaats waar die code stond, heb ik nu de volgende regel opgenomen:

<?php include("inc_voet.php"); ?>

Daarna heb ik een nieuw bestand geopend, waarin ik mijn verwijderde code heb geplakt. En nu ik toch gebruikmaak van php, heb ik ook het huidige jaartal vervangen door een code, zodat ik het niet meer aan het begin van elk nieuw jaar hoef te vervangen. In het voorbeeld van hierboven heb ik daarom 2014 nog vervangen door:

<? date_default_timezone_set('Europe/Amsterdam'); echo date("Y"); ?>

Daarna heb ik het bestand opgeslagen onder de naam: inc_voet.php

Als laatste heb ik de server nog duidelijk gemaakt dat – hoewel mijn pagina's eindigen op .html – ze wel php-code bevatten en de pagina's dus eigenlijk als php-pagina's moeten worden behandeld. Ik doe dat door (met een html-editor; NIET met Kladblok!) een leeg bestand te maken en dit op te slaan onder de naam .htaccess. In dit .htaccess-bestand heb ik de volgende twee regels geplakt:

RemoveHandler .html .htm
AddType application/x-httpd-php .php .htm .html

Soms werkt dit echter niet, en moet je van alle pagina's de extenstie veranderen van .html in .php voordat je de php includes kunt gebruiken.

Ten slotte heb ik alles geüploadet naar de server (ók het .htaccess-bestand natuurlijk). Als ik de gewijzigde pagina's oproep in mijn browser ziet alles er nog precies hetzelfde uit, maar achter de schermen heb ik alles wat eenvoudiger gemaakt.

Hetzelfde kun je natuurlijk doen met andere gedeeltes van je site die overal hetzelfde zijn, zoals het bovenste gedeelte van je website en je menubalk.

NB:

  1. Om php includes te kunnen toepassen, moet je wel een webhosting provider hebben die het gebruik van php-scripts toestaat, anders werkt het niet.
  2. Ook als je website alleen nog maar op je eigen computer staat, werkt dit niet. Je eigen computer beschikt standaard namelijk niet over een programma dat php-code kan interpreteren. Installeer je een toepassing als WAMP of MAMP op je computer, dan kunnen de php-pagina's die op je eigen computer staan wél goed worden weergegeven door je browser.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid