Mijn-eigen-website.nl

Website hosting: wat heb je eigenlijk nodig?

Geen verstand van website hosting? Alles over webruimte, traffic, en meer...

hulp bij de keuze van een goede webhosting provider

Heb je je wel eens afgevraagd wat je nu echt nodig hebt om een website te maken en waar je op moet letten bij het kiezen van een hosting provider voor jouw website?

Als je een website gaat maken heb je ontzettend veel keus in pakketten en hosting providers. Gigabites aan webruimte, dataverkeer en onbeperkte aantallen mailboxen vliegen je om de oren. Maar wat heb je nou echt nodig?

Webruimte

De gemiddelde website met enkele tientallen pagina’s met foto’s, slideshows en andere content heeft maar een paar honderd MB aan webruimte nodig. Foto’s moeten namelijk toch geoptimaliseerd worden om snel geladen te kunnen worden in de browsers van je bezoekers. Vooral op mobiele apparaten is dat belangrijk.

Wat echt veel ruimte en ook traffic in beslag neemt, zijn video’s. Als je die op Youtube of Vimeo zet, dan zijn ze niet alleen makkelijk te delen op social media, maar dan is ook de ruimte en traffic voor jou geen probleem. Mocht je nou toch graag de volledige controle hebben over je video’s, dan kun je ze het beste uploaden naar je eigen website en dan heb je dus meer ruimte en traffic nodig.

Traffic

Om te beoordelen hoeveel traffic je nodig gaat hebben kun je de gemiddelde hoeveelheid opgevraagde data per bezoeker vermenigvuldigen met het totaal aantal bezoekers per maand. Beetje lastig om te doen in de praktijk. Het beste kun je met een bescheiden pakket beginnen en upgraden als je tegen de grenzen ervan aan loopt.

De meeste hosting providers hebben een uitgebreide lijst met pakketeigenschappen. Als je bepaalde specifieke zaken nodig hebt, bekijk zo'n lijst dan goed. Als je niet weet wat iets betekent, dan heb je het meestal ook niet nodig :-)

De relatie met je hosting provider

De pakketeigenschappen zijn één kant van het verhaal en veel providers focussen daar op, maar er zijn natuurlijk nog andere zaken die zeker zo belangrijk zijn en die zich niet in een lijstje laten vangen...

Als een drukkerij een folder voor je drukt en levert, dan is het goed of niet goed, en dan heb je elkaar een tijdje niet meer nodig. Maar met je website is dat heel anders. Dat is een dynamisch ding dat altijd bereikbaar moet zijn, waar je bij moet kunnen om aan te passen, die beveiligd moet zijn en ga zo maar door. Een hosting provider is dus een partij waar je een relatie mee aangaat. Het is dan ook belangrijk dat je het goed met elkaar kunt vinden.

Sommige hosting providers, zeker als je een zakelijke klant bent, proberen je te ‘vangen’ door in de algemene voorwaarden te zetten dat de normale bedenktijd voor online aankopen niet van toepassing is. Dat kan tricky zijn, want dan zit je er minimaal voor een jaar aan vast.

Maar er zijn ook hosting providers die begrijpen dat je elkaar eerst wat beter moet leren kennen en die 30, 50 of zelfs 100 dagen niet-goed-geld-terug-garantie geven. Dat is een goede indicatie dat je een partij gevonden hebt die er zelf zeker van is dat ze je goed kunnen helpen en die zo hun best gaan doen dat je niet meer bij hen weg wilt.

Checklist

Hier zijn een aantal punten om rekening mee te houden:

Zoals je ziet, er komt dus meer kijken bij het kiezen van een hosting provider dan de hoeveelheid ruimte en de prijs. Maar door bovenstaande punten in het achterhoofd te houden kan de keuze wel gemakkelijker worden.

NB:
Een hosting provider die op al deze fronten goed scoort is AlphamegaHosting.com. Mijn-eigen-website.nl is daar al sinds het allereerste begin (2004) ondergebracht, en altijd tot mijn volle tevredenheid! Zie ook de pagina met mijn eigen ervaringen met enkele hosting providers.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid