Mijn-eigen-website.nl

Hoe kan ik mijn website online zetten?

Een ftp-programma helpt je om de bestanden van je website online te zetten. Een uitleg in 10 stappen.

Als je je webpagina's op je eigen computer maakt, dan wil je ze op een gegeven moment natuurlijk online zetten. (Controleer je pagina's altijd op fouten voordat je ze online zet.)

Veel hosting providers bieden daarvoor een zgn. file manager aan. Dat is een soort Windows Verkenner, waarmee je de bestanden die je voor je eigen website hebt aangemaakt, van je eigen computer naar de server van je hosting provider sleept. De file manager vind je meestal in het control panel van je provider. De details staan in het e-mailbericht dat je hostingprovider je heeft gestuurd toen je je aanmeldde.

Heeft je hosting provider geen file manager of iets wat daarop lijkt, dan kun je de bestanden van je eigen website ook altijd op hun webserver zetten (uploaden) door gebruik te maken van een ftp-programma. Een ftp-programma heeft als voordeel dat je er veel bestanden tegelijkertijd mee kunt uploaden, iets wat met een file manager niet altijd mogelijk is.

De gegevens die je nodig hebt als je gebruik wilt maken van een ftp-programma, staan ook in het e-mailbericht dat je hebt ontvangen van je hosting provider. Dit zijn de gegevens achter 'FTP', 'username' en 'password'.

Er zijn verschillende (gratis) programma's die je kunt gebruiken om je bestanden op de server van je hosting provider te zetten, zoals FileZilla en CoreFTP. Het programma dat ik gebruik om mijn bestanden te uploaden naar de webserver, is CoreFTP. Hieronder vertel ik je hoe je het gebruikt.

Bestanden uploaden met CoreFTP

Als je Core FTP opstart, kom je direct in de Site Manager terecht. Je ziet een groot vak, met daarin de woorden 'New Site', en rechts daarvan wat kleinere invulvelden. Ga nu als volgt te werk:

  1. Selecteer 'New Site' en vul daar de naam van je website in, bijvoorbeeld 'mijn website'. Wat je precies invult, doet er niet zoveel toe; alleen jij zult die naam straks zien.

  2. Onder 'Host/IP/URL' vul je het ftp-adres in dat je van je hosting provider hebt ontvangen toen je je aanmeldde.

  3. Bij 'Username' en 'Password' vul je natuurlijk je gebruikersnaam en wachtwoord in die je van je hosting provider hebt ontvangen.

  4. Sommige providers geven ook aan in welke map op de server je je bestanden moet zetten, de zgn. remote directory. Vaak heet die directory 'httpdocs', maar hij kan ook 'public_html' of 'www'. heten. Als jouw provider een specifieke map heeft opgegeven, vul dan de naam van die map in in het vak 'Remote Start Folder'.

  5. In het veld onder 'Local Start Folder' vul je de naam in van de map op je eigen computer waarin je de bestanden hebt opgeslagen die je wilt uploaden naar de webserver. Je kunt die map op je computer opzoeken door op de drie puntjes te klikken die naast het invulvak staan.

  6. Klik dan op 'Close' en je instellingen zijn opgeslagen.

  7. Nu kun je je bestanden gaan uploaden. Klik op 'File - Connect'. Je komt nu weer in hetzelfde scherm terecht als zonet.

  8. Klik weer op 'Connect' en er wordt verbinding met de webserver gelegd. Het linkervak stelt je eigen computer voor; het rechter de server van je hosting provider.

  1. Selecteer het bestand dat je wilt uploaden in het linkervak (meerdere bestanden tegelijkertijd selecteren kan ook) en klik dan op de blauwe pijl naar rechts aan de bovenkant van het linkerschermpje. Je bestand wordt nu verzonden. (Je kunt het bestand trouwens ook met je muis van het ene scherm naar het andere slepen.)

  2. Als je klaar bent, sluit je het programma af, en de verbinding wordt verbroken.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid