Mijn-eigen-website.nl

Goede website-software die je niets kost

Dit is de software die ik gebruik(t heb) om mijn eigen website te bouwen en onderhouden.

Een van de programma's waar je eigenlijk niet zonder kunt als je zelf een website wilt maken, is een html-editor. Daarmee maak en bewerk je webpagina's. Maar daarnaast is er nog meer software die je van pas kan komen: om foto's geschikt te maken voor je site, bestanden up te loaden naar je webhost of statistieken bij te houden over je bezoekers (dat laatste pas vanaf het moment dat je site online staat natuurlijk).

De volgende programma's heb ik zelf veel gebruikt bij het bouwen van deze site, en sommige gebruik ik nog steeds bijna dagelijks. Ze zijn stuk voor stuk gratis.

HTML-editors

Notepad++ html editorNotepad++ is de html-editor die ik het meest gebruikt heb voor het bouwen mijn site, samen met TextWrangler (want Notepad++ draait namelijk alleen onder Windows). Deze editor is eenvoudig in gebruik, en je bent dan ook niet veel tijd kwijt om ermee te leren werken.

TextWranglerAls je op een Mac werkt, zou ik TextWrangler aanbevelen. Dit is een prima editor, vergelijkbaar met Notepad++: super simpel in gebruik, zodat je er direct mee aan de slag kunt. TextWrangler is alleen voor Macs.

BracketsDe laatste tijd gebruik ik Brackets het meest. Deze software draait zowel onder Mac als onder Windows. Brackets kan wat meer dan de twee editors die ik hiervoor genoemd heb, maar is daardoor misschien ook wat lastiger voor beginners.

Software voor fotobewerking

IrfanViewIrfanView is een snel, lichtgewicht fotobewerkingsprogramma – heel geschikt als je de foto's voor je website maar een klein beetje wilt bewerken: bijsnijden, ze in een lagere resolutie opslaan, of er samen met andere foto's een panorama-afbeelding van maken bijvoorbeeld. Omdat het een vrij simpel programma is, is het redelijk snel te leren.

IrfanView draait alleen onder Windows, en een vergelijkbaar programma voor de Mac heb ik nog niet gevonden. Werk je op een Mac, dan zou je een online fotobewerkingsprogramma kunnen gebruiken, zoals Pixlr editor.

Paint.netOok Paint.net is jammer genoeg alleen voor Windows beschikbaar. Het is een heel uitgebreide foto-editor, die je kunt vergelijken met Photoshop. Paint.net kan dan ook veel meer dan IrfanView of Pixlr editor, maar je moet er wel even voor gaan zitten!

Als je de foto's voor je website maar een klein beetje wilt aanpassen voordat je ze plaatst, zou ik je dit programma niet aanraden. Maar als je je eigen afbeeldingen wilt maken, waarbij je meerdere 'lagen' over elkaar schuift en ze daarna weer samenvoegt tot één geheel, dan heb je Paint.net nodig (of eventueel GIMP, een programma dat je ook op de Mac kunt gebruiken).

FTP-software

FileZillaOm bestanden over te brengen van je eigen computer naar de server van je webhost, kun je de zgn. 'File Manager' van je webhosting provider gebruiken. Maar heeft je provider die niet, of bevalt die je niet, dan kun je je bestanden ook altijd uploaden met ftp-software (ftp staat voor 'file transfer protocol'). FileZilla is een van populairste ftp-programma's, en heeft zowel een versie voor Windows, Mac als Linux.

CoreFTPIk weet niet precies waarom, maar als ik op mijn Windows-computer werk, gebruik ik toch liever CoreFTP om mijn bestanden online te zetten dan FileZilla. Misschien omdat de interface van CoreFTP er wat simpeler uitziet.

Website-analyse

Google AnalyticsGoogle Analytics is een super uitgebreid programma waarmee je allerlei gegevens over je website kunt achterhalen. Zo kun je bijvoorbeeld te weten komen hoeveel mensen je site hebben bezocht in een bepaalde periode, welke browsers ze gebruikten, welke pagina's ze precies bezochten, en nog veel meer.

Je hebt wel een Google Account nodig om Google Analytics te kunnen gebruiken. Heb je die niet, en wil je ook geen account aanmaken, dan is Piwik een goed alternatief. Omdat analyse-software zo veel gegevens over je site bijhoudt, zal het je wel wat tijd kosten voordat je bekend bent met alle ins en outs van deze programma's.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid