Een WordPress backup maak je zó!

Vergeet niet een WordPress backup te maken van je bestanden en database!
Vergeet niet een WordPress backup te maken van zowel je bestanden als je database!

Met een WordPress backup van je bestanden en database voel je je een stuk zekerder!

Om te begrijpen hoe je het beste een WordPress backup maken kunt, moet je eerst goed voor ogen hebben hoe een WordPress-website eigenlijk is opgebouwd. Die bestaat uit twee delen:

  • een verzameling bestanden
  • een database

Een WordPress backup maken van je verzameling bestanden

De verzameling bestanden van je WordPress-website staan op de server van je webhosting provider, en je kunt ze downloaden naar je eigen computer met behulp van een ftp-programma.

Nou hoef je voor een WordPress-backup niet álle bestanden die op de server van je webhost staan over te brengen naar je eigen computer. De bestanden die WordPress zelf nodig heeft om goed te kunnen functioneren (de kern van WordPress) kun je altijd opnieuw downloaden van de WordPress-website.

Maar wat je wél nodig hebt, is een kopie van de bestanden die je hebt veranderd of toegevoegd sinds je met WordPress aan de slag bent gegaan (waaronder afbeeldingen, plugins en thema’s). Dat is vrij gemakkelijk, je vindt deze bestanden bijna allemaal in de map wp-content. Dus als je déze map overbrengt naar je eigen computer ben je al een heel eind.

De andere twee bestanden waarvan je altijd een backup moet hebben zijn de bestanden wp-config.php en .htaccess. Deze vind je in de map waarin je WordPress hebt geïnstalleerd, in je ‘hoofdmap’ dus.

Een WordPress backup maken van je database

Wat je in de tweede plaats nodig hebt voor een WordPress-backup, zijn de tabellen van de database die je gebruikt. Toen je WordPress installeerde, moest je de naam van die database opgeven, en ook opgeven wat de beginkarakters moesten zijn van de tabelnamen die daarbinnen werden aangemaakt.

In die tabellen van je WordPress-database zijn geen bestanden opgeslagen, maar informatie. Je moet dan denken aan de manier waarop je je website hebt opgezet, het thema dat je gekozen hebt, de menu’s die je hebt aangemaakt, de plugins die je hebt geactiveerd, de mensen die je toegang hebt gegeven tot je dashboard, en de teksten die je hebt ingevoerd voor je berichten en pagina’s.

Als je toegang wilt hebben tot de database van je WordPress-website heb je niets aan ftp. Hoe je dán toegang krijgt tot die database, hangt van je webhosting provider af. Meestal heb je daarvoor de beschikking gekregen over het programma phpMyAdmin.

Maar wees héél voorzichtig als je met dit programma aan de slag gaat; doe je iets verkeerd, dan is dat niet zomaar gerepareerd. Je kunt met dit programma een backup van je database maken, maar daar zijn ook eenvoudiger manieren voor. Zoals met een van de verschillende WordPress-plugins die een backup van je database voor je kunnen maken (waaronder ook de All-in-One Security WP plugin die ik voor de veiligheid van mijn site gebruik).

Het voordeel van zo’n plugin is dat ze de backup van je database opslaan in een submap van je wp-content-map. Dus als je vervolgens met een ftp-programma deze map regelmatig downloadt naar je eigen computer (samen met de bestanden wp-config.php en .htaccess), heb je altijd een backup van zowel de belangrijkste bestanden, áls je database.

Je WordPress-website herstellen

Als je WordPress-site is gehackt en je wilt deze herstellen, dan moet je twee dingen doen:

  1. De verzameling bestanden uit je WordPress-backup (de map wp-content, en de bestanden wp-config.php en .htaccess) op je server zetten met behulp van een ftp-programma en daarbij de oude bestanden overschrijven. Eventueel zet je gelijk een nieuwe versie van de kern-bestanden van WordPress op je server – de laatste versie van WordPress download je van http://www.wordpress.org.
  2. De bestaande tabellen uit je database overschrijven met de tabellen van je database-backup. Hiervoor heb je een programma als phpMyAdmin nodig.

Als je het eng vindt om deze dingen te doen (wat heel goed voor te stellen is), laat het dan iemand anders doen. Als je ervoor zorgt dat je altijd een recente backup hebt van zowel je bestanden als je database, dan is het niet moeilijk om je WordPress-website weer in zijn oorspronkelijke staat te herstellen.

 

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintEvernote