WordPress-CMS: uitleg voor beginners

Over het systeem achter je WordPress-website en de inhoud ervan (de content)

wordpress-cms
Het WordPress-CMS is een gemakkelijk systeem om de inhoud van je website te beheren

WordPress is een zogenaamd content management systeem ofwel CMS: een systeem om de inhoud (content) van je website te beheren. Waaruit die content bestaat? WordPress onderscheidt maar twee verschillende soorten:

  • teksten
  • media (afbeeldingen, audio en video)

Met behulp van het WordPress-CMS kun je dus teksten of media-elementen aan je website toevoegen en bepalen waar en hoe je bezoekers deze te zien krijgen. Dat doe je allemaal online, via de ‘achterkant’ van je website, je dashboard.

Content toevoegen​ via je dashboard

Aan de linkerkant van je WP-dashboard staan links bovenaan buttons waarmee je teksten of media op je website zet. De knop Media spreekt voor zich, klik je daarop, dan kun je via een speciale interface afbeeldingen, audio-bestanden of video-bestanden uploaden naar je website. Maar voor teksten zie je drie verschillende buttons staan:

  • Berichten
  • Pagina’s
  • Reacties

Die laatste knop (Reacties) kun je voorlopig even vergeten, die leidt naar een plek waar je eventuele reacties van bezoekers op je teksten kunt beheren (beantwoorden, verwijderen, veranderen, of als spam aanmerken). Maar voor je eigen teksten blijft er dus nog de keus tussen Berichten en Pagina’s.

Over het verschil tussen Berichten en Pagina’s

Bij ‘berichten’ moet je voor het gemak even denken aan nieuwsberichten: een continue stroom van nieuws over allerlei verschillende onderwerpen. Sommige berichten zullen met elkaar te maken hebben, andere helemaal niet. De meest recente berichten zijn het meest interessant omdat die betrekking hebben op onderwerpen die op dit moment actueel zijn.

Bij ‘pagina’s’ kun je denken aan de secties in een krant waarbij het nieuwsaspect niet of nauwelijks speelt: pagina’s waarop de abonnementsprijzen en advertentietarieven staan vermeld, pagina’s waarop je de contactinformatie kunt vinden van de redactie, of pagina’s waarop een overzicht staat van de medewerkers en hun functies.

Hoe ​het WordPress-CMS werkt

WordPress is van oudsher een systeem waarbij de nadruk ligt op berichten: op de homepage van een WordPress-website staan de eerste paar regels van het laatst toegevoegde bericht bovenaan, daaronder volgen de eerste paar regels van het voorlaatste bericht, enzovoort. Wil je het hele bericht lezen, dan klik je op de titel van het bericht en word je naar een pagina geleid waarop je het volledige bericht kun lezen, en waar je vaak ook een reactie op dit bericht kunt geven als je dat wilt.

Omdat zo’n systeem natuurlijk na verloop van tijd enorm onoverzichtelijk wordt, kan de webmaster van de WordPress-website de berichten in categorieën onderverdelen, of van een label (een tag) voorzien. Bezoekers kunnen dan op categorie, op tag, of op datum zoeken als ze iets in het berichtenarchief willen vinden.

Bij pagina’s kan dat niet, die kunnen niet in categorieën worden onderverdeeld of worden getagd. De webmaster moet ervoor zorgen dat de bezoekers snel de pagina kunnen vinden met daarop de gezochte informatie. Daarvoor zet hij vaak links naar die pagina’s in een menu of in de footer van zijn site. (En natuurlijk heeft een WordPress-website meestal ook een zoekfunctie.)

Welk type website wil je?​

Als je teksten op je WordPress-website wilt plaatsen, dan sta je dus voor de keuze:

  1. Wil je WordPress gebruiken om een website te maken die uit allerlei losse artikelen bestaat die in omgekeerd chronologische volgorde aan de bezoekers van je site worden gepresenteerd (het meest recente artikel bovenaan)?
  2. Of wil je een website maken met content die voor het grootste gedeelte helemaal niet zo tijdgevoelig is?

Het eerste type website wordt een blog genoemd. Teksten schrijven doe je in dit geval door op de knop Berichten te klikken. Natuurlijk kun je best een paar pagina’s maken voor je site (zoals een pagina met contactinformatie of een pagina met algemene voorwaarden), maar het grootste gedeelte van je website zal uit berichten bestaan.

Het tweede type website zal in allerlei opzichten lijken op een gewone website. In dit geval schrijf je de teksten voor de verschillende pagina’s door op de knop Pagina’s te klikken. Je bezoekers kunnen met behulp van de links in het menu dan van de ene pagina naar de andere klikken, en eventueel ook hun reactie op de inhoud van je pagina’s geven, maar kunnen je verzameling pagina’s niet doorzoeken op datum van plaatsing of op tag In de Minicursus WordPress leer je hoe je met behulp van WordPress een dergelijke website bouwt.

Website plus blog

Ten slotte is het ook nog mogelijk om met behulp van het WordPress-CMS een website plús blog te maken. Je website bestaat dan uit een aantal pagina’s, en op een van die pagina’s staat dan een overzicht van de berichten die je hebt geschreven (weer in omgekeerd chronologische volgorde). Dat berichtenoverzicht staat dus niet op de homepage, maar op een secundaire pagina, waardoor het wat minder in het oog springt.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintEvernote