Dit zijn (bijna) onmisbare WordPress-plugins!

Met deze paar plugins maak je je WordPress-site leuker, beter, en gemakkelijker te onderhouden

een paar onmisbare WordPress-plugins
Breid de functionaliteit van je website uit met WordPress-plugins

Heb je WordPress eenmaal geïnstalleerd, dan heb je een systeem waarmee je zonder meer een volledige website bouwen kunt. Je kunt pagina’s maken met teksten, afbeeldingen, audio of video, je kunt deze pagina’s op een mooie manier laten weergeven door een thema te kiezen en te activeren, en je kunt de inhoud van je site structureren en ordenen met behulp van menu’s. Ook heb je nog een aantal widgets tot je beschikking, waarmee je bijvoorbeeld een kalender of een zoekfunctie op je site kunt zetten.

Maar misschien wil je nog wel meer. Misschien wil je een slideshow in een pagina opnemen, je bezoekers de gelegenheid geven contact met je op te nemen via een contactformulier, of een tabel met openingstijden of tarieven maken. En ook ‘achter de schermen’ zijn WordPress-plugins soms handig: voor opschoning van je database of om niet-functionerende links naar boven te halen bijvoorbeeld.

WordPress-plugins kiezen en installeren

Plugins vind je door in het dashboard van je website te klikken op Plugins – Nieuwe plugin. Het zoekvak aan de rechterkant gebruik je om geschikte WordPress-plugins te vinden. Maar wees héél kieskeurig hierbij. Kies plugins die een goede ranking hebben, die door betrouwbare ontwikkelaars (contributors) zijn gemaakt, die vaak zijn gedownload, en die ook nog eens goed onderhouden worden, dat wil zeggen dat ze redelijk vaak worden geüpdatet zodat ze goed blijven aansluiten bij het WordPress-systeem.

De ranking van plugins wordt aangegeven door het aantal opgevulde gele sterren, en in het informatievenster van de plugin kun je zien hoeveel mensen een bepaalde plugin gedownload hebben. Wanneer de plugin voor het laatst geüpdatet is, lees je hier ook.

Wie de ontwikkelaars van een plugin zijn, ontdek je door in het plugin-informatievenster onder het kopje Contributors te kijken en te klikken op de links naar hun profielen. Hoe lang zijn ze al lid van de WordPress-gemeenschap? Is hun contactinformatie duidelijk aangegeven? Hoeveel plugins hebben ze ontwikkeld?

Je kunt namelijk niet voorzichtig genoeg zijn met plugins. Ze kunnen door hackers worden gebruikt om ongemerkt toegang tot je systeem te krijgen. Soms is dat zelfs het geval bij plugins die al jarenlang goed functioneren. Ze worden overgenomen door een andere ontwikkelaar, of er is ineens een ontwikkelaar aan het team toegevoegd die niet te goeder trouw is. Dus ook als je een update van een plugin installeert, moet je deze check doen. (En maak altijd eerst een backup van je site voordat je een plugin installeert.)

Heb je een plugin geïnstalleerd en geactiveerd, dan vind je hem terug op de plugin-pagina (Plugins – Geïnstalleerde plugins). Hier kun je een plugin die je niet gebruikt, ook weer deactiveren en verwijderen.

Sommige plugins zullen een knop aan de menubalk in je dashboard toevoegen, van andere merk je pas dat je ze hebt geïnstalleerd als je een bepaald scherm in je dashboard opent waarop die plugin betrekking heeft.

Handige plugins

Er zijn enorm veel plugins voor WordPress, en ik ken er maar een fractie van. Maar ik kan je wel vertellen welke plugins ik zelf gebruik, of welke plugins worden aangeraden door andere WP-experts. Wel even een waarschuwing: wees niet alleen heel kieskeurig wat plugins betreft, maar installeer er ook niet te veel – je site kan er erg traag van worden en bovendien kunnen sommige plugins met elkaar conflicteren. Gebruik dus alleen wat je nodig hebt, en deactiveer en verwijder oude plugins.

Extra functionaliteiten

 • Contact Form 7
  Een plugin waar eigenlijk niemand buiten kan: hiermee zet je een contactformulier op je site.
 • AddtoAny Share Buttons
  Met deze plugin zet je knoppen op je site die je bezoekers de gelegenheid geven je pagina’s te delen via sociale netwerken of waarmee je links aanbrengt naar je eigen profielpagina’s bij die netwerken. Ook e-mail- en print-knoppen behoren tot de mogelijkheden.
 • NextGEN Gallery
  Dit is een van de vele plugins waarmee je een slideshow op je site kunt zetten. Andere populaire plugins hiervoor zijn PhotoSwipe, WP Lightbox 2, en FancyBox for WordPress.
 • Table Press, Easy Table
  Met een van deze plugins maak je heel eenvoudig een tabel voor je producten, diensten, tarieven, openingstijden, enzovoort.

Onderhoud​

 • All in One WP Security and Firewall
  Dit is een plugin die op allerlei manieren het veiligheidsniveau van je WordPress-installatie opschroeft. Je kunt er ook backups mee maken.
 • Yoast SEO
  De belangrijkste reden om deze plugin te installeren, is dat je daarmee een eigen, goed gekozen title tag en meta description aan je pagina’s kan toevoegen – iets waarmee je je kans op een hoge positie in Google vergroot.
 • Broken Link Checker plugin
  Een gebroken link is een link die nergens naartoe gaat. Het kan bijvoorbeeld zijn dat een website waar jij naar linkte, inmiddels niet meer bestaat. Daarom moet je elke paar maanden controleren of je site geen broken link heeft.
 • WP Super Cache
  Als iemand een van je pagina’s oproept op zijn scherm, dan haalt WordPress de onderdelen daarvoor een voor een uit je database. Dat kan veel tijd kosten. Maar voor sommige onderdelen is dat eigenlijk helemaal niet nodig, want die zijn bijna altijd hetzelfde. Denk bijvoorbeeld aan je header, footer en misschien zelfs je menubalk. Met deze plugin zorg je ervoor dat die veel voorkomende elementen als html worden opgeslagen en zonder tussenkomst van de database aan je bezoekers worden getoond. Resultaat: je website wordt een stuk sneller.

Zorg er ten slotte voor dat je elke 3 à 4 maanden even controleert of je nog wel de laatste versie van de WordPress-plugin gebruikt. Er komt zo ongeveer elke twee maanden een nieuwe WordPress-versie uit, en plugin-bouwers moeten ervoor zorgen dat hun plugins hierbij blijven aansluiten.

In de Minicursus WordPress laat ik zien hoe je een aantal van deze plugins installeert en gebruikt.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintEvernote