Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Doe de browser test: Hoe ziet je website eruit in…

Test je website eens met behulp van een van deze online aanbieders van browser tests.

Bekijk je je website eens op een andere computer dan op die van jezelf, dan kan je soms onaangenaam verrast worden. Want wat er op je eigen scherm prima uitzag, ziet er nu ineens heel anders uit. Hoe kan dat?

De reden daarvan is simpel: er bestaan niet alleen verschillende browsers, maar ook verschillende browserversies, verschillende besturingssystemen, en verschillende beeldschermresoluties. En samen leveren die enorm veel verschillende combinaties op. De kans dat al die combinaties consequent hetzelfde beeld opleveren, is praktisch nihil. Toch wil je natuurlijk wel graag weten hoe je site eruitziet in de belangrijkste combinaties van browser(versies), besturingssystemen en resoluties. Daarvoor dient een browser test.

Zelf testen

De beste browser test is altijd die waarop je je website live checkt op een computer met daarop het besturingssysteem, de browser(versie) en de beeldscherminstelling die je wilt controleren. Ondoenlijk dus op één en dezelfde computer: de beeldschermresolutie kun je nog wel enigszins beïnvloeden, en verschillende browsers installeren levert meestal ook geen problemen op, maar meerdere besturingssystemen installeren op één computer is al lastiger, en verschillende browserversies naast elkaar draaien is vaak gewoon onmogelijk.

Je hebt dus meerdere computers of laptops nodig om je website live te kunnen testen. En ben je je vrienden en familie langs gegaan en je hebt nog niet alles kunnen testen wat je wilde, dan moet je naar alternatieven gaan zoeken.

Online aanbieders van browser testen

De gemakkelijkste manier om te testen hoe je website eruitziet op een andere computer, in een andere browser(versie) en/of met een andere beeldscherminstelling, is door gebruik te maken van een speciaal daarvoor ontwikkelde dienst. Je voert de url van een webpagina in, en krijgt vervolgens te zien hoe deze pagina eruitziet in de testcombinatie(s) van jouw keuze. Er zijn meerdere bedrijven die een dergelijke dienst aanbieden, bijvoorbeeld:

Er zit nog wel wat verschil tussen de verschillende aanbieders. Bij sommige moet je betalen, bij andere kun je een paar testen gratis laten uitvoeren; enkele laten alleen een screenshot zien van je webpagina zoals die is opgeroepen in een bepaalde browser, bij andere kun je ook zelf rondklikken op je eigen site, om te controleren hoe hij live reageert; bij sommige kun je verschillende schermresoluties instellen, bij andere weer niet; enz.

Meest populaire besturingssystemen, browserversies en beeldschermresoluties

Natuurlijk hoeft je website er niet in élke combinatie van besturingssysteem, browser(versie) en resolutie goed uit te zien. Maar hoe weet je nu met welke besturingssystemen, browserversies en resoluties je webpagina’s meestal worden bekeken? Eén methode om daarachter te komen, is door gebruik te maken van Google Analytics. Je moet in je webpagina’s een stukje code plaatsen, en met behulp daarvan worden dan allerlei gegevens verzameld over de bezoekers aan je website, o.a. met welke browsers en beeldschermresoluties ze je website bekijken.

Een andere – wat eenvoudiger – methode, is door de statistieken van gebruikte besturingssystemen, browsers en resoluties voor een bepaalde periode en een bepaald land op te vragen van de website StatCounter. Hieronder vind je bijvoorbeeld de grafieken die ik via deze site heb opgevraagd over de gebruikte browserversies en besturingssystemen in Nederland over de laatste drie maanden van 2016. Zoals je ziet, is op het moment van schrijven Google Chrome 54.0 de meest populaire browser, en Windows 10 het meestgebruikte besturingssysteem. Ook over beeldschermresoluties zijn op deze site de gegevens op te vragen.