Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Wanneer een responsive website, en wanneer juist niet?

Een responsive ontwerp is niet altijd de beste manier om een website mobiel te maken.

De templates van deze site zijn responsive, wat inhoudt dat de vormgeving ervan zich aanpast aan de breedte van het scherm van degene die een website oproept die met behulp van een van deze templates is gebouwd.

Dus heb je een template gekozen dat normaal gesproken uit drie kolommen naast elkaar bestaat – twee smalle kolommen aan beide zijkanten en een bredere kolom in het midden – dan komt de inhoud van deze drie kolommen op een smal beeldscherm niet naast, maar onder elkaar te staan. Op deze manier hoeven je bezoekers niet horizontaal heen en weer te scrollen om alles te kunnen lezen. Omdat elke kolom op een smartphone de hele breedte van het scherm mag innemen, blijft alles altijd goed leesbaar.

Deze manier – met gebruikmaking van de principes van responsive design – is één van de manieren waarop je een website mobiel kunt maken. Op dit moment is het een erg populaire manier. Maar dat betekent niet dat het voor élke website de beste manier is. Er kunnen redenen zijn waarom je je website beter op een andere manier geschikt kunt maken voor mobiele gebruikers.

Het is namelijk zo dat je in het geval van responsive design je de mobiele gebruikers van je website altijd dezelfde inhoud voorschotelt als degenen die je site op een desktop of laptop bekijken. En misschien zijn je mobiele gebruikers juist maar in een heel specifiek gedeelte van je site geïnteresseerd.

Heb je een fysieke winkel, bijvoorbeeld een fietsenzaak, dan willen ze misschien alleen even checken wat je openingstijden zijn, of je ook reparaties uitvoert, en waar je precies te vinden bent, en hebben ze geen behoefte aan een uitgebreid overzicht van de merken fietsen die je verkoopt. En heb je een website voor je b&b, dan zoekt een mobiele surfer misschien ook eerder naar een routebeschrijving, contact­gegevens, tariefoverzicht en eventueel een reserveringsformulier dan naar een fotogalerij van de verschillende kamers en suggesties voor uitstapjes in de buurt.

In dat geval kun je beter geen responsive website ontwerpen, maar een andere manier kiezen om je website mobiel te maken. En dat is door afzonderlijke pagina’s te maken met informatie specifiek voor mobiele gebruikers. In je gewone webpagina’s neem je dan een stukje code op dat ervoor zorgt dat degene die deze pagina’s oproept met een smartphone automatisch wordt doorgestuurd naar de ‘mobiele’ pagina’s. Voorbeelden daarvan in verschillende codetalen staan op Detect Mobile Browsers.

Als dit je afschrikt, zijn er ook genoeg online tools die je hiermee kunnen helpen, zoals Makemobile.nl en MobileBenelux.