Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Hoe schrijf ik goede teksten voor mijn website?

18 tips om je te helpen prettig leesbare teksten voor je website te schrijven.

Ook al weet je heel goed waaróver je wilt schrijven, toch valt het niet altijd mee om dat wat je kwijt wilt goed te verwoorden. Trouwens, bij het schrijven van website-teksten (die meestal van een beeldscherm zullen worden gelezen), zijn weer andere zaken belangrijk dan wanneer je schrijft voor papier. Een goede website-tekst schrijven is echt een kunst op zich. Om je daarbij te helpen volgen hieronder wat tips:

  1. Maak veel gebruik van koppen en subkoppen. Geef ze extra nadruk door ze bijvoorbeeld groter of vetter te maken dan de rest van de tekst, of door ze een andere kleur te geven.

  2. Zorg voor duidelijke titels en koppen, zodat ook degene die de tekst erna niet leest, begrijpt waar ze over gaan. Maak ze kort en kernachtig.

  3. Val met de deur in huis: begin met een conclusie of korte samenvatting. Dan kan je bezoeker direct beslissen of hij verder wil lezen of niet.

  4. Gebruik steeds witregels om twee alinea’s van elkaar te scheiden.

  5. Maak je tekst zo kort en duidelijk mogelijk.

  6. Zet getallen in cijfers. Ze springen eruit en maken het je bezoeker gemakkelijker je tekst te scannen.

  7. Gebruik veel korte zinnen, die je afwisselt met wat langere. Begin een nieuwe zin gerust met een voegwoord als dat zo uitkomt (iets wat je in andere teksten niet zo snel doet). Voegwoorden zijn bijvoorbeeld: en, of, maar, voor.

  8. Schrijf eenvoudig.

  9. Gebruik geen vaktaal, behalve als je tekst echt alleen voor een bepaalde beroepsgroep is bestemd.

  10. Zorg voor duidelijke linkteksten. Klik hier is dus geen goede tekst voor een link. Meer informatie over werken in Frankrijk is dat wel.

  11. Gebruik als het kan geen afkortingen. Niet iedereen weet waar ze voor staan.

  12. Pas op met verwijzingen in je tekst (‘zoals ik al eerder heb aangegeven’, ‘de vorige zin’, ‘de volgende alinea’). Je weet nooit of degene die deze woorden leest, de vorige alinea ook daadwerkelijk heeft gelezen. Je zinnen moeten zoveel mogelijk op zichzelf staan.

  13. Spreek je bezoekers op een directe manier aan: met ‘u’, ‘jij’ of ‘jullie’.

  14. Maar wees ook weer niet te amicaal in je manier van schrijven. Blijf correct.

  15. Zorg ervoor dat je website-tekst foutloos is. Gebruik een spellingchecker en laat ook iemand anders je tekst nog eens nalezen.

  16. Gebruik actieve zinnen in plaats van passieve. Een actieve zin heeft een duidelijk onderwerp. Dus niet: ‘er kan meer informatie worden aangevraagd bij ...’, maar: ‘je kunt meer informatie aanvragen bij ...’ of, nog beter: ‘vraag meer informatie aan bij ...’

  17. Maak je website-tekst niet te commercieel. Uit onderzoek blijkt dat websurfers een hekel hebben aan te commerciële teksten. Hoe objectiever je overkomt, hoe beter. Geef daarom ook feitelijke informatie.

  18. Het oog wil ook wat: maak je tekst daarom visueel aantrekkelijk. Gebruik daarvoor opsommingstekens, onderstrepingen, hoofdletters, ingesprongen alinea’s, vetgedrukte woorden, cursiveringen, afwijkende lettertypes of lettergroottes, gekleurde tekst, randen, kaders, pijlen, opmerkingen in de kantlijn, markeringen, inversietekst, enzovoort. Maar overdrijf niet: dat geeft algauw een rommelige indruk. En gebruik geen blauw om je tekst te benadrukken. De meeste websurfers associëren de kleur blauw met hyperlinks.

Tip:
Bij the Internet Academy vind je het uitgebreide e-book Toegankelijk schrijven voor het web, met daarin heel veel adviezen voor het schrijven van website-teksten. Het is gratis te downloaden.