Mijn-eigen-website.nl

Een domeinnaam aan het zoeken? Wat je NIET moet doen!

Waarom ik een andere domeinnaam zou kiezen als ik opnieuw zou moeten beginnen.

Als je je eigen website maakt, komt vroeg of laat het moment waarop je een domeinnaam gaat zoeken en laat vastleggen. Maar wees daar niet te snel mee – denk goed na voordat je je domeinnaam laat registreren. Dat is zo’n belangrijke keuze dat je niet over één nacht ijs moet gaan. Als ik deze site opnieuw zou maken bijvoorbeeld, dan zou ik een andere domeinnaam kiezen dan Mijn-eigen-website. Waarom?

Wat is er mis met mijn domeinnaam?

De naam van mijn website heeft:

[Is het in eerste instantie niet je bedoeling om geld te verdienen met je website, maar wil je hem alleen maken als hobby of voor je familie bijvoorbeeld, dan kun je natuurlijk gewoon een domeinnaam kiezen die je leuk vindt en kun je de adviezen hierboven gewoon negeren.]

Een goede domeinnaam gevonden?

Heb je een domeinnaam gevonden die niet te lang is, hooguit één streepje bevat, en iets ‘eigens’ heeft, dan kun je gaan controleren of deze nog vrij is. Typ de domeinnaam die je wilt hebben in het vakje hieronder en klik op ‘GO’:

www.

Is de naam die je in gedachten had niet meer beschikbaar, controleer dan of deze naam misschien nog vrij is in combinatie met een andere extensie. Maar wees daar wel voorzichtig mee: voor een professionele website is een .nl-domeinnaam het beste.

Hoe registreer je een domeinnaam?

Een Nederlandse domeinnaam (dus een domeinnaam die eindigt op .nl) wordt altijd afgegeven door de SIDN (de Stichting Internet Domeinregistratie Nederland). Want als meerdere partijen domeinnamen zouden kunnen afgeven, dan zouden er gemakkelijk foutjes kunnen ontstaan, en zo twee mensen dezelfde domeinnaam toegewezen kunnen krijgen. Door alles door één instantie te laten regelen, wordt dat soort problemen voorkomen.

Om een domeinnaam te registreren, kun je zelf niet bij de SIDN terecht. Je moet daarvoor bij een tussenpersoon zijn, een zogenaamde registrar. In de praktijk is dat meestal een hosting provider: het bedrijf op wiens server je je bestanden opslaat. Wil je dus een domeinnaam vastleggen die eindigt op .nl, dan kom je vanzelf uit bij een Nederlandse hosting provider.

Wat kost een domeinnaam?

Een domeinnaam kost meestal zo tussen de € 10,00 en € 15,00 per jaar. Er bestaan wel gratis domeinnamen, maar dat zijn meestal subdomeinen: ergens middenin die naam staat een punt. Het gedeelte achter de punt is dan de domeinnaam van een bedrijf en alleen wat er vóór de punt komt te staan kun je zelf bepalen. Voor een familie- of hobby-website is dat misschien niet zo erg, maar voor een professionele website is zoiets zeker niet aan te raden.

WEL doen:
Je hóeft je domeinnaam niet te laten vastleggen door hetzelfde bedrijf waar je ook je websitebestanden wilt opslaan (je hosting provider), maar het is wel het gemakkelijkste (en vaak ook het goedkoopste). Want laat je je domeinnaam vastleggen bij de één en zet je je webbestanden op de server van de ander, dan moeten er bepaalde handelingen worden verricht om ervoor te zorgen dat surfers die jouw domeinnaam intypen (dat je bij bedrijf A hebt vastgelegd) de juiste webpagina’s te zien krijgen (die bij bedrijf B op de server staan). En meestal leidt dat tot extra kosten.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid