Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers (zonder WordPress)

Een website beginnen in vijf stappen

Vijf stappen: meer is er niet voor nodig om zelf een eenvoudige website te beginnen!

 1. Wil je zelf een website beginnen, en daarbij het liefst zo veel mogelijk zelf doen, dan is het eerste wat je nodig hebt een html-editor. Dat is een programma waarmee je webpagina's kunt maken en bewerken. Een html-editor is niet hetzelfde als een teksteditor (als Kladblok of WordPad). Dus heb je nog geen html-editor op je computer staan, dan raad ik je aan er eentje te downloaden en installeren.

  Er zijn talloze html-editors verkrijgbaar, in verschillende prijsklassen. Maar hier hoef je echt geen geld aan uit te geven. Ik ontwikkel al websites sinds 2003 en ik werk nog steeds met een gratis editor. Tegenwoordig is dat Brackets. Deze editor is er in verschillende versies, waaronder een versie voor Windows, en een versie voor de Mac.

 2. In de tweede plaats is het handig als je een goed template hebt dat kan dienen als basis voor je nieuwe website. Voor deze site heb ik twaalf templates ontworpen, waarmee je alle kanten op kunt.

  De templates die je hier ziet, zijn allemaal responsive. Maak je je browserscherm smaller, dan verandert de lay-out ervan zodat alles goed leesbaar blijft.

 3. Heb je een template gekozen, dan wil je er natuurlijk je eigen stempel op drukken: je wilt waarschijnlijk andere kleuren kiezen, en er je eigen tekst en foto's in zetten. Maar behalve deze standaardaanpassingen, zijn er nog veel meer dingen die je kunt doen om er echt je eigen website van te maken. Denk bijvoorbeeld aan een achtergrondafbeelding voor je site als geheel, een slideshow in een van je pagina’s, of speciale lettertypes voor de paginakoppen. Voor al deze dingen (en nog veel meer) heb ik instructies geschreven. Gebruik het artikelenoverzicht of de zoekfunctie in de balk bovenaan om op deze site te vinden wat je zoekt.

  Op deze manier kun je je website helemaal op je eigen computer bouwen, zonder dat je een contract aangaat met een hosting provider. Zo kun je eerst eens kijken of zelf een website beginnen wel iets voor je is. Het voordeel is natuurlijk dat je op deze manier alles in eigen hand houdt, en altijd zelf veranderingen aan je site kunt doorvoeren.

  En vind je het toch lastiger dan gedacht, dan kun je nog altijd zonder problemen overstappen naar andere manieren van website-ontwerp, en bijvoorbeeld een website bouwen met WordPress. Je zat namelijk nog helemaal nergens aan vast! Maar let op: als je een WordPress-website beginnen wilt, is het wél het makkelijkste als je direct een contract aangaat met een hosting provider. Zo’n WordPress-site bouw je namelijk niet op je eigen computer, maar online.

 4. Is je website grotendeels af (op je eigen computer tenminste), dan wordt het tijd voor een domeinnaam en webhosting. De pagina’s die je hebt gemaakt moeten namelijk worden overgebracht naar de webserver van een hosting bedrijf, zodat anderen je site online kunnen bekijken. Zeker als je net met je eigen website begint, zou ik je aanraden een klein hostingpakket te kiezen (je kunt het later altijd nog upgraden als dat nodig is).

 5. Heb je een domeinnaam en webhosting geregeld (het is trouwens wel zo gemakkelijk als je dat bij een en hetzelfde bedrijf doet), dan hoef je de bestanden die je hebt gemaakt alleen nog maar over te zetten naar de webserver van die provider. Sommige providers hebben daarvoor een File Manager, maar je kunt ook zelf je website online zetten met behulp van een ftp-programma.

En daarmee staat je website online!