Mijn-eigen-website.nl

Waarom iedere website een favicon nodig heeft

Een favicon is niet moeilijk te maken en zorgt ervoor dat je website gemakkelijk te herkennen is.

Voor het geval je niet precies weet wat een favicon is: dat is zo'n klein, vierkant plaatje dat je vaak links van een websitenaam in de url-balk ziet staan. Bij mijn website is dat bijvoorbeeld een groen vierkantje met de witte letters www erin. Maar waarom heb je eigenlijk zo'n favicon nodig?

Eerlijk is eerlijk, je kúnt ook best zonder. Je website zal prima functioneren, ook al heeft hij geen favicon. Maar het geeft je site wel wat extra's. Een favicon:

Deze redenen hebben dus alledrie te maken met de herkenbaarheid van je site; je wilt het geïnteresseerden zo gemakkelijk mogelijk maken om je pagina's te herkennen en terug te vinden. Dat is ook de reden dat ik hiervoor schreef dat je natuurlijk best zonder favicon kúnt, maar dat zo'n plaatje toch wel iets extra's oplevert en wat professioneler oogt.

Hoe wordt een favicon gemaakt?

Misschien een beetje ongrijpbaar allemaal, dat geef ik toe, maar het is niet veel werk om een favicon te maken. Je hebt niet meer nodig dan een vierkante afbeelding, die je met behulp van een favicon-generator omzet naar een .ico-bestandje. Dat is het bestand waarnaar browsers op zoek gaan als ze je favicon willen vertonen. Houd je afbeelding simpel, omdat het om zo'n klein formaat gaat, werkt een complexe afbeelding niet goed.

Heb je eenmaal een afbeelding uitgezocht, dan kun je naar een van de favicon-generators gaan om je afbeeldingsbestand te laten omzetten naar een favicon-bestand. Dat kan bijvoorbeeld met de favicon generator van HTML-Kit, maar er zijn nog meer favicon-generators, zoals de X-icon editor en die van Favicon.cc.

Het laatste wat je dan nog moet doen, is je favicon-bestand uploaden naar de root directory van je server (een root directory is de hoofdmap van je site – in mijn geval is dat een map die httpdocs heet, maar vaak is het ook een map die public-html heet of www). Het kan even duren, maar na een paar dagen hebben de browsers je favicon wel opgepikt en zul je hem zelf ook te zien krijgen. Het helpt om je cache-geheuren van je browser te verwijderen, zodat je pagina niet wordt opgeroepen vanuit dit geheugen.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid