Mijn-eigen-website.nl

Wat is de html-code voor een foto of andere afbeelding?

Alles wat je moet weten om afbeeldingen in je webpagina’s op te nemen, inclusief voorbeeld html-code.

Iedereen die zelf een website bouwt, loopt vroeg of laat tegen de vraag aan: Hoe zet ik eigenlijk een foto of andere afbeelding op mijn website? Hieronder vind je alles wat je daarover moet weten.

Bestandsgrootte, afmetingen en resolutie

een afbeelding moet je meestal bewerken voordat je hem op je website kunt zetten

Waar je in ieder geval voor moet zorgen, is dat je afbeelding niet te groot is. En met de grootte bedoel ik dan in de eerste plaats de bestandsgrootte. Als je afbeelding een heel groot bestand is, duurt het namelijk veel te lang voordat een browser (Internet Explorer of Mozilla bijvoorbeeld) je pagina heeft geladen. Je loopt dan het risico dat de bezoeker van je website ongeduldig doorklikt naar een andere site. Ik raad je daarom aan geen afbeeldingen groter dan 80-100kB op je webpagina te zetten.

Verder moeten de afmetingen (de lengte en breedte) van je afbeelding natuurlijk ook niet te groot zijn. De afmeting van een afbeelding wordt vaak uitgedrukt in pixels. Om je een indruk te geven: de afbeelding hiernaast is 189 breed en 140 pixels hoog. (De afbeelding is het logo van het programma IrfanView, dat in de volgende alinea ter sprake komt.)

Je foto of afbeelding verkleinen kan op twee manieren: door de resolutie te verlagen en door de afmetingen te verkleinen. Beide manieren zorgen ervoor dat de bestandgrootte van je afbeelding vermindert. Heb je geen fotobewerkingsprogramma op je computer staan, dan kun je het ook met een online photo editor als die van Pixlr.com doen.

De html-code voor een afbeelding

Kopieer daarvoor de volgende tekst en plak die in je html-pagina:

<img src="http://www.mijn-eigen-website.nl/afbeeldingen/afbeelding1.jpg" alt="mijn afbeelding" title="uitleg over deze afbeelding" style="width: 125px; height: auto; max-width: 25%; float: right; margin: 4px 0 4px 4px; border: 2px solid red;">

Pas vervolgens deze code aan je eigen situatie en wensen aan:

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid