Mijn-eigen-website.nl

Suggesties voor een eigen error pagina

Jaag de bezoekers die op een foutpagina terechtkomen niet weg, maar probeer ze verder te helpen.

Als een bezoeker aan je website een pagina opvraagt die niet (meer) bestaat, dan krijgt hij vaak een pagina te zien met een melding zoals de volgende:

voorbeeld van een standaard error pagina

Behalve dat deze melding in het Engels is – en daardoor al sommige mensen zal afschrikken – ziet hij er ook nog eens heel onvriendelijk uit. Als bezoeker denk je al gauw dat je zelf iets fout hebt gedaan, en dan hoeft helemaal niet zo te zijn. Misschien heeft de webmaster een fout gemaakt in de linkverwijzing van de ene pagina naar de andere (dat overkomt iedereen wel eens), heeft hij een pagina verwijderd zonder voor een zogenaamde redirect te zorgen, of heeft de webmaster van een andere website een fout gemaakt toen hij een link aanbracht naar een pagina van een andere website.

Ziet je bezoeker een dergelijke onpersoonlijke foutpagina, dan loop je de kans dat hij wegklikt van je site en de gezochte informatie ergens anders vandaan probeert te halen. En dat is nu niet direct de actie waar jij op zit te wachten. Elke verloren bezoeker is er ten slotte een!

Laat je een eigen error pagina zien als een bepaalde pagina niet kan worden vertoond, dan ziet je bezoeker door de layout dat hij zich in ieder geval op de goede site bevindt, al is het dan niet op de pagina die hij had verwacht. Om hem op je site vast te houden, kun je hem nog verder helpen door:

Verder zou je een advertentie (misschien voor je eigen product of dienst) op deze pagina kunnen neerzetten. (Hoewel je hier wel voorzichtig mee moet zijn — ik knap zelf gauw af als er overduidelijk geprobeerd wordt geld aan me te verdienen via zo'n pagina.)

Ik heb het hierboven eigenlijk steeds over de 404 foutpagina – 404 (Not Found) is de statuscode die een webserver geeft als hij de opgevraagde pagina niet kan laten zien. (Als er geen problemen zijn, geeft de server de code 200 (OK), en laat vervolgens de opgevraagde pagina zien.)

Behalve een 404 fout, zijn er ook nog foutmeldingen voor allerlei andere situaties, bijvoorbeeld als er sprake is van een server-fout (500 – Internal Server Error), als voor toegang tot een bepaalde pagina een wachtwoord nodig is (401 – Unauthorized), of als toegang tot die pagina helemaal verboden is (403 – Forbidden). Voor elk van deze foutmeldingen zou je een eigen, specifieke fout-pagina kunnen maken. Maar omdat een 404 fout het meest voorkomt, maak je je site al een stuk 'vriendelijker' als je voor deze fout een speciale pagina maakt.

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid