Mijn-eigen-website.nl

Zo zet je een video op je website:

Met deze html5-code zet je (zonder YouTube of plugins) een video op je website.

Er zijn meerdere manieren waarop je een video op je website plaatsen kunt. Je kunt bijvoorbeeld je video uploaden naar You­Tube, en deze vervolgens op je eigen website laten zien door de insluitcode te gebruiken die je op YouTube onder je video ziet staan (onder Delen – Insluiten).

Maar je kunt je video ook uploaden naar de server van je eigen webhosting provider, en hem vanaf die plaats laten afspelen. Hoe je dat doet, leg ik op deze pagina uit.

Om dit filmpje weer te kunnen geven, heb ik niets anders hoeven te doen dan de volgende code in de pagina te zetten:

<video width="320" height="240" controls poster="images/video-abstract.png">
<source src="video/abstract.mp4" type="video/mp4">
Installeer een nieuwere versie van je browser als je deze video wilt bekijken.
</video>

Zoals je ziet, is de video in mp4-formaat (H.264). Dat is het formaat dat het beste wordt ondersteund. De enige browsers waarin dit videoformaat niet werkt, zijn Opera Mini en oudere versies van Internet Explorer (8 en eerder).

Uitleg van deze html-codering:

NB:
de bovenstaande code is html5, dus om deze code te kunnen gebruiken, moet je pagina wel in html5 zijn geschreven. Als je niet weet of dat het geval is, kijk dan even helemaal bovenaan je pagina. Staat daar <!DOCTYPE html>, dan zit je goed.

Staat daar een veel langere regel (die begint met: <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"), dan is je pagina nog in html4 geschreven en moet je een flash player gebruiken om je video op je website te laten weergeven (bijvoorbeeld de gratis flash-videospeler van Flowplayer (let op dat je daar de flash flowplayer kiest, en niet de html5 flowplayer).)

(De loop van het voorbeeldfilmpje is afkomstig van Neo’s Clip Archive en de muziek van ccMixter.org.)

Copyright © 2004-2017 Arkon v.o.f. – Leiden / KvK: 28069730 / BTW: NL805348827B01
contactsitemapprivacybeleid