WordPress installeren: Uitleg voor beginners

Een uitgebreide, stap-voor-stap instructie voor wie WordPress installeren wil

Op twee andere pagina’s heb ik al geschreven over wat je precies nodig hebt als je WordPress installeren wilt (Drie dingen voor wie een WordPress-website maken wil… en Voor welke WordPress hosting kies je?) Op deze pagina lees je hóe je WordPress installeert.

Veilige verbinding

Als je WordPress installeren wilt, is het een goed idee eerst een veilige verbinding met je hosting provider op te zetten. Een website die gemaakt is met behulp van WordPress is van nature namelijk wat onveiliger (gemakkelijker te hacken) dan een website die uit onveranderlijke html-pagina’s bestaat. Het is dan ook verstandig om op verschillende punten langs de route wat veiligheids­maatregelen in te bouwen.

(Heb je nog nooit eerder bestanden geüploadet naar de server van een web hosting provider, dan lees je op deze pagina hoe je een ftp-verbinding tot stand brengen kunt tussen je eigen computer en zo’n web server.)

Als je normaal gesproken gebruikmaakt van ftp om verbinding te leggen tussen je eigen computer en de server van je webhost, kijk dan eens of het in plaats daarvan mogelijk is om gebruik te maken van sftp, of van ftp over ssl. Daarmee worden gegevens die je over die verbinding verstuurt versleuteld, met een gewone ftp-verbinding niet. (Bij sommige hosting providers moet je hier extra voor betalen.)

Kun je om de een of andere reden niet gebruikmaken van sftp of ftp over ssl, dan kun je altijd je gewone ftp-connectie blijven gebruiken, wees alleen nóg voorzichtiger. Gebruik alleen nog maar een netwerk dat je vertrouwt om bestanden te uploaden of downloaden (dus doe dat niet op een openbaar netwerk in een café, bibliotheek, in de trein of op een vliegveld). En laat je ftp-verbinding niet langer dan nodig open staan. (Ook als je wél via sftp of ftp over ssl verbinding legt, is dat laatste trouwens een goed idee!)

Installatie-locatie

Bepaal waar je WordPress wilt neerzetten. Als dat in de hoofdmap van je site is, dan hoef je verder geen actie te ondernemen. Maar als je WordPress installeren wilt in een submap van je site (wat altijd het geval zal zijn als er op dit moment al webpagina’s in je hoofdmap staan), dan moet je die submap eerst aanmaken.

Voor de overzichtelijkheid is het trouwens een goed idee om alle WordPress-bestanden in een submap neer te zetten. Als je dat wilt, kun je er later met een paar kleine veranderingen voor zorgen dat je bezoekers je WordPress-pagina’s te zien krijgen als ze alleen maar je domeinnaam intypen (dus zonder de naam van de submap erachter).

Database

Om WordPress te kunnen installeren moet je een database kunnen gebruiken. Bij de meeste hosting providers kan dat ook. Een database is niets anders dan een verzameling tabellen waarin alle gegevens van je website worden opgeslagen: de inhoud van je pagina’s, je afbeeldingen, en de namen, wachtwoorden en rechten van degenen die toegang krijgen tot de ‘achterkant’ van je website, onder wie jezelf. Om WordPress te kunnen installeren heb je aan één database genoeg.

Bij sommige hosting providers mag je meerdere databases aanmaken op je hosting account. Is dat het geval, maak er dan speciaal eentje aan voor je nieuwe WordPress-website.

WordPress installeren

Hoe je WordPress installeren kunt, zie je in het volgende filmpje.

WordPress installeren

Inloggen

Is alles goed gegaan, dan kun je nu inloggen met de gebruikersnaam en het wachtwoord dat je hebt opgegeven. Het inlogscherm vind je op de url van je WordPress-installatie, gevolgd door een forward-slash, en daarachter: wp-login.php.

Hoe verder?

In de Minicursus WordPress leer je hoe je een volwaardige website bouwt met behulp van WordPress.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintEvernote