Drie dingen voor wie een WordPress-website maken wil…

Wat je absoluut nodig hebt als je zelf een WordPress-website maken wilt

wordpress-website maken
Twee zaken heb je in ieder geval nodig als je een WordPress-website maken wilt: een domeinnaam met webruimte, en een ftp-programma

Een WordPress-website maken gaat iets anders in zijn werk dan een website bouwen zónder WordPress. Een van de grote verschillen is dat je vanaf het allereerste begin ruimte op de server van een webhosting provider nodig hebt. De reden daarvoor is dat veel van de gegevens van je website in een database zullen worden opgeslagen en pas ‘uitgelezen’ worden op het moment dat dat nodig is. Daarvoor zijn speciale programma’s nodig, en die hebben de meeste mensen niet op hun computer of laptop staan.

(Eerlijk is eerlijk, als je wilt kún je wel eerst een WordPress-website maken op je eigen computer, maar dan moet je die computer eerst ombouwen tot iets wat lijkt op de server van een hosting provider, en dat gaat voor de meeste mensen veel te ver.)

Webhosting en een domeinnaam

Kortom, je hebt in ieder geval webruimte nodig, en die kun je kopen bij een webhosting provider. De meeste webhosting providers verkopen die webruimte in combinatie met een domeinnaam: de naam waaronder je website straks op internet te vinden zal zijn. Omdat de keuze van een domeinnaam zo’n belangrijke beslissing is, moet je er wel even de tijd voor nemen. In het artikel Een domeinnaam aan het zoeken? Wat je NIET moet doen! lees je meer over het kiezen van een domeinnaam. En ook over WordPress-hosting heb ik een apart artikel geschreven.

Een ftp-programma

Wat je verder nodig hebt, is een programma dat verbinding kan leggen tussen je eigen computer en de server van het bedrijf waar je je webruimte en domeinnaam hebt gekocht. Zo’n programma heet een ftp-programma. Je hebt het niet heel vaak nodig, want je websitepagina’s bouw je helemaal online, maar in het begin heb je het even nodig om de verschillende bestanden van het WordPress-systeem op de server van je webhosting provider te zetten. Pas als je dat hebt gedaan, kun je WordPress installeren.

Waarom niet WordPress 1-click-install?

Bij veel hosting providers heb je tegenwoordig ook de mogelijkheid om WordPress te installeren via een knop in hun configuratiescherm of hosting manager (of hoe ze hun interface ook maar genoemd mogen hebben). Dit is de zogenaamde WordPress 1-click-install. Maar deze methode heeft twee nadelen: je hosting provider biedt niet altijd de laatste versie van WordPress aan (en waarom zou je eerst een oudere versie van WP installeren om hem direct daarna weer te moeten updaten?). En verder krijgen de tabellen die je op die manier in je database aanmaakt, standaardnamen. En dat is geen goed idee, want alles wat standaard is, verhoogt het risico dat je gehackt wordt. (Aan de veiligheid van WordPress heb ik een apart artikel gewijd: Zó kun je je WordPress-website goed beveiligen!.)

Welk ftp-programma?

Korton, je hebt een ftp-programma nodig om de WordPress-bestanden te uploaden naar de server van je webhost. Een voorbeeld van zo’n programma is FileZilla. Het is gratis, en beschikbaar voor zowel Windows-, Mac- als Linux-gebruikers.

Een html-editor (optioneel)

Ten slotte heb je misschien nog een html-editor nodig. Dat is een programma waarmee je gemakkelijk iets kunt veranderen aan de code waaruit je webpagina’s bestaan. Je hebt zo’n programma waarschijnlijk niet direct nodig, maar op den duur wel, vermoed ik. Daarom noem ik het in dit rijtje. Html-editors hoeven niets te kosten, gratis editors zoals Notepad++ (Windows), TextWrangler (Mac) of Brackets (Windows én Mac) voldoen prima.

Volg de Minicursus WordPress en kijk mee hoe je een volwaardige website bouwen kunt met behulp van WP.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintEvernote