Wat zijn WordPress-widgets en hoe gebruik je ze?

Leuke widgets voor je WordPress-website en uitleg over het gebruik ervan

wordpress-widgets
Met WordPress-widgets zet je in een handomdraai leuke toepassingen op je website!

WordPress-widgets zijn een soort appjes die je door klikken en slepen in het widget-gebied van je webpagina neerzet (meestal is dat gebied de balk aan de linker- of rechterkant van je pagina’s). Standaard worden er een paar van die widgets met WordPress meegeleverd. Je ziet ze in je dashboard staan onder Weergave – Widgets. Hier vind je bijvoorbeeld widgets voor een zoekfunctie, een kalender, een extra menu, en een tekstwidget.

Die laatste widget – de tekstwidget – is een widget waar je eigenlijk van alles in kwijt kunt. Je mag er namelijk ook html-code in zetten. Die tekstwidget kun je dus niet alleen gebruiken om een stukje eigen tekst te laten weergeven, maar je mag hem ook gebruiken voor afbeeldingen, tabellen of zelfs video’s. Je moet daar dan alleen wel de juiste html-code voor weten. Is dat niet het geval – geen nood – voor de meest voorkomende toepassingen zijn ook weer aparte widgets ontwikkeld.

Eigenlijk is een widget dus een soort mini-plugin. Je zoekt en installeert een widget dan ook op dezelfde manier als een gewone plugin: via de link PluginsNieuwe plugin in je WordPress dashboard. Kies in de zoekfunctie rechtsbovenaan voor ’tag’, voer in het zoekveld het woord widget in en je ziet dat je uit meer dan 5000 widgets kunt kiezen voor je website! Hieronder heb ik een kleine selectie voor je gemaakt.

Leuke widgets voor je website

Leuke WordPress-widgets voor je website zijn bijvoorbeeld:

 • De Google Maps Widget
  Hiermee zet je heel snel een Google-kaartje op je website, waarmee je je klanten duidelijk maakt waar ze je kunnen vinden. Als een bezoeker dan op dat kleine kaartje klikt, verschijnt er een pop-up met een grotere versie van dezelfde kaart in beeld.
 • Business Opening Hours
  Als je een eigen praktijk hebt, dan is de widget Business Opening Hours misschien handig. Bezoekers kunnen dan snel zien op welke tijdstippen ze bij je terecht kunnen.
 • Image Widget
  Wil je een afbeelding in het widget-gebied neerzetten, dan kan dat altijd met behulp van de standaard tekst-widget. Maar dan moet je wel weten wat de html-code voor een afbeelding is. Schiet je kennis op dat gebied tekort, dan kun je gebruikmaken van deze image widget. Daarmee zet je zonder moeite een afbeelding in de zijbalk van je website, eventueel zelfs met een onderschrift erbij.
 • Table Press of Easy Table
  Voor een prijslijst of andere gegevens die in tabelvorm worden weergegeven, geldt hetzelfde: als je de juiste html-code ervoor weet, kun je die gewoon in de standaard tekstwidget plakken. Maar als je geen idee hebt hoe de html-code voor een tabel eruitziet, dan is de Table Press plugin of de Easy Table plugin erg handig. Deze plugin kun je niet alleen voor widgets gebruiken, maar voor alle plaatsen op je website waar je een tabel zou willen neerzetten.
 • Testimonial Widget
  Een testimonial is een korte (natuurlijk positieve) opmerking van een van je klanten over de producten of diensten die je hebt geleverd. Zoiets doet het altijd goed in de zijbalk van je site, vooral als deze opmerkingen elkaar een beetje afwisselen. Met een widget als deze is dat zo gebeurd. Je kunt er ook nog foto’s bij plaatsen.
 • Feature a page widget
  Wil je een bepaalde pagina van je website in het zonnetje zetten, dan is een van de manieren waarop je dat kunt doen door in je zijbalk een kleine afbeelding op te nemen met daaronder wat begeleidende tekst over die pagina. Klikt een bezoeker dan op het plaatje of die tekst, dan wordt hij doorgestuurd naar de betreffende pagina. Deze widget helpt je daarbij.
 • Youtube Channel Gallery
  Maak je veel Youtube-filmpjes, dan kun je met behulp van deze widget je laatste Youtube-video laten afspelen (in klein formaat natuurlijk). Onder de video kun je ook nog thumbnails van andere filmpjes van je Youtube-kanaal weergeven.

Waar kun je WordPress-widgets neerzetten​?

Een overzicht van de beschikbare widgets (dus dat zijn de widgets die standaard met WordPress worden meegeleverd én de widgets die je zelf hebt geïnstalleerd) vind je op je dashboard onder Weergave – Widgets. Aan de linkerkant van dat scherm staat een kopje ‘Beschikbare widgets’ en aan de rechterkant staan de widget-locaties – dat zijn de plaatsen waar je die widgets neer kunt zetten.

Wáár je widgets kunt plaatsen, hangt helemaal af van het thema dat je gebruikt. De ontwerper van dat thema heeft in zijn ontwerp speciale ‘widget-locaties’ aangewezen. Soms is er maar één widget-locatie – meestal zal dat de zijbalk aan de linker-of rechterkant van je pagina’s zijn. In een ander thema kunnen er meer van zulke gebieden zijn aangewezen, en kun je – behalve in de zijbalk – ook bijvoorbeeld onderaan je pagina’s widgets neerzetten. Als je helemaal geen widget-locaties ziet staan, dan betekent dat gewoon dat het thema dat je hebt gekozen geen widgets ondersteunt.

Hoe installeer je widgets?

WordPress-widgets kun je op twee manieren installeren:

 1. Via Weergave – Widgets
  Je sleept dan de widgets die je wilt gebruiken één voor één naar een van de widget-locaties.
 2. Via Weergave – Customizer
  Je klikt dan op het customizer-menu aan de linkerkant op Widgets, kiest een widget-locatie (voor zover er natuurlijk wat te kiezen valt), klikt op de knop Widget toevoegen en kiest een van de beschikbare widgets. Het voordeel van deze manier van werken is dat je aan de rechterkant van je scherm gelijk kunt beoordelen hoe je pagina eruit komt te zien met die widget erin. Ben je tevreden met het resultaat, dan klik je bovenaan de linkerbalk op de knop Opslaan & publiceren.

In de Minicursus WordPress kun je zien hoe je social media knoppen op je website zet in een van de widget-locaties.

FacebookTwitterGoogle+LinkedInEmailPrintEvernote