Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Wil je een webdesigner inhuren?

Acht vragen die je helpen een goede webdesigner te kiezen voor je site.

Waarom zou je een webdesigner inhuren om voor jou een website te maken? Kun je het niet beter zelf doen?

Om eerlijk te zijn: Nee, soms kun je het maken van een website beter uitbesteden aan een professional. Zeker als je weinig tijd hebt en het om een website voor je eigen bedrijf gaat. Waarom?

Waarom zou je een webdesigner inhuren?

Simpel: je schakelt een webdesigner in om dezelfde reden dat je een monteur inschakelt als je auto het niet doet, of een loodgieter als je lekkage hebt in huis: om zijn kennis en ervaring op dat gebied. Een goede webdesigner beschikt over de nodige ervaring om een prima website voor je te maken. En hij of zij doet dat waarschijnlijk veel sneller dan je zelf zou kunnen.

Bovendien doet een professionele website-ontwerper niets anders dan websites maken voor heel verschillende klanten. Hij is daardoor op de hoogte van de nieuwste tools en technieken en heeft de benodigde apparatuur en software in huis. Daardoor kan hij vaak beter en sneller dan jij een professioneel ogende website maken. En zeker als het om een website voor een bedrijf gaat, zijn kwaliteit en snelheid factoren van belang.

Zo weten webdesigners hoe ze bestaande foto’s en afbeeldingen moeten bewerken om ze geschikt te maken voor het web en letten ze erop dat je website er in de meestgebruikte browsers van dit moment (Chrome, Mozilla Firefox, Internet Explorer, Edge en Safari) goed uit komt te zien. Bovendien zullen ze je site responsive maken, zodat hij er ook op een smartphone of tablet goed blijft uitzien.

Dus, zeker als je geen tijd hebt om je te verdiepen in HTML en CSS en je het belangrijk vindt dat je website een professionele uitstraling krijgt, kan het een goede keuze zijn om een designer in te schakelen.

Maar... een webdesigner inhuren heeft ook een nadeel: elke keer dat je iets aan je site wilt veranderen, heb je weer zijn hulp nodig. Dat kost tijd (want een designer heeft niet altijd tijd als jij hem nodig hebt) en geld (voor elke verandering of uitbreiding zul je opnieuw moeten betalen).

Tip: Je website laten ontwerpen door een webdesigner is vrij duur. Heb je er het geld niet voor (over), maar wil je ook niet zelf aan de slag, dan biedt Argeweb Webdesign een mooie oplossing: Voor een redelijk startbedrag en daarna een vast bedrag per maand ontwerpen zij je website (en schrijven zelfs de teksten ervoor!)

Hoe kies je een goede webdesigner?

Een webdesigner kies je vooral door vragen te stellen. Vragen aan verschillende partijen: aan jezelf, aan je vrienden, kennissen en collega’s, en natuurlijk aan de designer zelf. Hier vind je de belangrijkste:

  • Wat is het belangrijkste doel van je website? Wil je alleen informatie bieden of wil je ook producten gaan verkopen? En moeten die producten online betaald kunnen worden? Niet elke webdesigner heeft ervaring op dit gebied. Vraag ernaar, zodat je weet of zijn of haar specialisaties aansluiten bij jouw behoeften.

  • Wie gaat de site onderhouden? Deze vraag is belangrijk als je website vaak geüpdatet moet worden. Een webdesigner doet zoiets niet, die maakt alleen een website voor je. Zorg er dus voor dat je een handleiding krijgt aan de hand waarvan je zelf eenvoudige wijzigingen kunt aanbrengen aan je site, of kies een ontwerper met wie je ook een onderhoudscontract kunt afsluiten.

  • Moeten je potentiële klanten je voornamelijk vinden via je website? Of is dit niet zo belangrijk omdat je toch wel te vinden bent via andere kanalen? Kies in het eerste geval een designer die iets afweet van zoekmachine-optimalisatie en vraag of je daarbij hulp kunt krijgen.

  • Vraag vrienden, bekenden en collega’s of zij ervaring hebben met een bepaalde webdesigner. Ga op zoek naar sites die je mooi vindt en neem contact op met de eigenaar om te vragen wie hun website gemaakt heeft.

  • Vraag de webdesigner(s) om een overzicht van de sites die ze hebben gemaakt. Sommigen hebben zo’n overzicht op hun eigen website staan; anderen laten dat om privacy-redenen achterwege. Maar op je verzoek moet een ontwerper je natuurlijk zo’n lijstje kunnen toesturen.

  • Vraag een offerte aan en let op of deze inderdaad aansluit bij je wensen zoals je die had doorgegeven. Heeft de webdesigner goed naar je geluisterd? Nee? Dan is het maar de vraag of hij of zij dat in een later stadium wel zal doen.

  • Wat zijn de kosten die een bepaalde ontwerper rekent voor het ontwerp van jouw website? En wat is de specificatie van die kosten? De kosten van webdesigners lopen enorm uiteen, soms zonder enige reden. Wordt het ontwerp speciaal voor jou gemaakt of gaat de designer uit van een bestaand template, dat daarna voor jou wordt aangepast? De eerste optie is natuurlijk duurder dan de tweede, terwijl de tweede optie zeker niet tot een minder resultaat hoeft te leiden.

  • Wanneer krijg je de rekening? Moet je een voorschot betalen? Zo ja, hoeveel?

Dit zijn een aantal vragen die je kunt stellen voordat je een webdesigner inhuurt om een website voor je te maken. Voorkom teleurstelling en gun jezelf de tijd om een goede webdesigner te kiezen. Dat betaalt zich zeker terug.