Mijn-eigen-website.nl

Websitebouw voor doe-het-zelvers

Hoe kom ik aan een goed website-ontwerp?

Vijf manieren om een mooi (en soms gratis) ontwerp te vinden voor je website.

Het eerste waar je bezoekers je site op beoordelen, is op zijn uiterlijk. Een goed website-ontwerp is dan ook een absolute must. Maar hoe kom je daaraan? Vijf mogelijkheden op een rijtje, inclusief de voor- en nadelen.

de lay-out van een responsive template past zich vanzelf aan aan de breedte van je scherm, zodat je nooit horizontaal hoeft te scrollen, ook niet als je de site op een smartphone bekijkt.
  1. Als je je helemaal niet in html of css wilt verdiepen, meld je dan aan bij een online webbuilder. Dat is de dienst van een provider die niet alleen hosting aanbiedt (dus ruimte op hun server, om je webpagina’s op te slaan), maar waar je bovendien je website volledig online bouwen kunt. De hosting provider heeft dan een soort interface die je stap voor stap helpt bij je ontwerp.

    Hoe dat in zijn werk gaat? Je logt in op de website van de aanbieder, kiest een ontwerp dat je aanspreekt, bepaalt welke kleuren je site moet hebben en of er een logo moet komen, en daarna maak je pagina’s aan en voeg je tekst en afbeeldingen toe. Op je eigen computer gebeurt dus helemaal niets; alles wat je doet, wordt direct opgeslagen op de server van je hosting provider.

    website-ontwerp

    Een populaire Nederlandse provider die dit aanbiedt, is JouwWeb.nl, een andere optie is de Web Editor van One.com.

  2. Een andere mogelijkheid is je site te bouwen met behulp van een zogenaamd content management systeem (CMS) als WordPress, Joomla of Drupal. Een template heet in cms-jargon een theme of ‘thema’. Er zijn er talloze op internet te vinden. Voor de beste zul je moeten betalen, maar er zijn ook heel veel gratis thema’s te vinden.

    WordPress is in deze categorie veruit het bekendste systeem. WordPress is vooral aan te raden als je met meerdere mensen aan een website gaat werken, of als je wat ingewikkelder zaken als een commentaarfunctie, een webshop, of een inlogsysteem voor leden aan je site wilt kunnen koppelen. Voor zulke wat uitgebreidere toepassingen zijn er volop WordPress-plugins.

    Als je WordPress installeert, worden daar automatisch een paar ontwerpen bijgeleverd: gratis themes van Wordpress zelf. Wil je meer keuze, kijk dan rond in de WordPress Theme Directory. Je vindt er zowel gratis themes als themes waarvoor je moet betalen. Maar ze zijn allemaal getest voordat ze in deze directory terecht zijn gekomen.

  3. Heb je een redelijke kennis van html en css, dan zou je een html template kunnen kopen en dat zelf aanpassen. De templates van Mijn-eigen-website.nl zijn allemaal op een moderne manier zijn gebouwd (met gebruikmaking van html5 en css3) en zijn stuk voor stuk responsive.

    Het voordeel van het gebruik van een template is dat je vrij snel een leuke website online hebt staan, zonder dat je nu direct een html/css-specialist hoeft te zijn.

  4. Wil je het liefst je website helemaal zelf ontwerpen, dan kan dat natuurlijk ook. Maar je moet er wel de tijd voor nemen. Dus is het je bedoeling om op vrij korte termijn een website online te zetten en weet je maar weinig van html en css, dan is dit niet de aangewezen methode. Maar op deze manier ben je wel zeker van een heel uniek ontwerp!

  5. Zie je het niet zitten om zelf een website te maken, dan kun je ook altijd een website laten ontwerpen. Kies je voor deze manier, realiseer je dan wel dat het werk van een designer eropzit als je website-ontwerp klaar is. Wil je er in een later stadium iets aan veranderen, een pagina aan de menubalk toevoegen bijvoorbeeld of de tekst aanpassen, dan hangt daar een prijskaartje aan. Dit is dan ook verreweg de duurste manier om een website te ontwerpen.